Dietetyk SIBO Poznań - Profil
Dietetyka to niezwykle dynamicznie rozwijająca się dziedzina, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego żywienia zarówno człowieka zdrowego, jak i chorego. Łączy wiedzę z takich dziedzin jak: biochemia, fizjologia, psychologia, technologia żywności oraz techniki przygotowywania pokarmów. Dzięki badaniom naukowym przeprowadzanym z zakresu dietetyki oraz medycynie opartej na dowodach z wieloletniej praktyki, coraz częściej można wskazywać zagrożenia płynące zarówno z niewłaściwego odżywiania, jak i określać konkretne zalecenia w stanach chorobowych.
W swej pracy wykorzystuję nie tylko nowoczesne urządzenia diagnostyczne (analizatory ciała, badanie zawartości witamin i minerałów, testy mikroflory jelitowej i nadwrażliwości pokarmowych), ale również jako dyplomowany fitoterapeuta ze specjalizacją dot. zaburzeń jelitowych SIBO oraz IBS proponuję zastosowanie (jako uzupełnienie żywienia oraz standardowego leczenia) podstawowych ziół i probiotyków o udowodnionym działaniu jako wspomaganie leczenia chorób przewodu pokarmowego.
Dr Malwina Taborowska
Specjalizuję się w dietoterapii następujących schorzeń:
- dysbiozy jelitowe (spowodowane SIBO/IBS lub antybiotykami)
- przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim (SIBO)
- zespół jelita drażliwego (IBS)
- nadwrażliwości pokarmowe (tzw. nietolerancje pokarmowe)
- choroby autoimmunologiczne (Hashimoto i inne)
- insulinooporność, cukrzyca typu 2
- choroba refluksowa, choroba wrzodowa żołądka
- choroby tarczycy (Hashimoto, niedoczynność tarczycy)
- dietozależne problemy skórne
- nietolerancja histaminy
Wykształcenie
Doktor z zakresu nauk o zdrowiu (Poznański Uniwersytet Medyczny)
Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Fitoterapia - ziołolecznictwo, studia podyplomowe (Poznański Uniwersytet Medyczny)
Biologia stosowana (Poznański Uniwersytet Przyrodniczy)
Łódzka Akademia Dietetyki
Certyfikaty