TELEFONICZNE ZAPISY OBSŁUGUJE CENTRUM ZDROWIA AGVITA tel. 533 336 877 (9.00-18.00, pn-pt).

Samodzielne zapisy

Depresja

Zespoły depresyjne objawiają się obniżeniem nastroju, niezdolnością do przeżywania przyjemności, spowolnieniem psychoruchowym czy zaburzeniem rytmu dobowego. W Polsce stany depresyjne nasilają się u osób predysponowanych szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dieta, właściwa suplementacja oraz aktywność fizyczna mogą być wartościowym elementem skojarzonego leczenia depresji.

Depresja to poważna choroba, której objawem jest uczucie smutku, przygnębienie, zniechęcenie, utrata zainteresowań i przyjemności, zaburzenia snu i apetytu, ogólne zmęczenie czy utrata koncentracji. Szacuje się, że w Polsce aktualnie choruje ok. 1,5 mln a na zaburzenia psychiczne różnego typu cierpieć może nawet 7,5 miliona Polaków. Z depresją powiązany jest zbyt niski poziom neuroprzekaźników w organizmie – serotoniny, dopaminy czy noradrenaliny. Ze względu na zaawansowanie oraz rodzaj depresji rozróżniamy kilka jej rodzajów ( m.in. nawracającą, endogenną, egzogenną, dystymię, depresje zimową). Aby zdiagnozować u pacjenta depresję musi wystąpić nieprzerwanie co najmniej pięć charakterystycznych objawów w okresie dwóch tygodni. Przyczyn depresji naukowcy doszukują się w czynnikach biochemicznych, genetycznych, społecznych oraz psychologicznych.

Leczenie depresji polega na psychoterapii i farmakoterapii, nie można jednak zbagatelizować odpowiedniej diety we wspomaganiu leczenia tej dolegliwości, podobnie zresztą jak i aktywności fizycznej. Oczywiście sama dieta nie jest czynnikiem, który jest w stanie wyleczyć z choroby, jednak zdiagnozowanie niedoborów pokarmowych i wdrożenie odpowiedniego jadłospisu wspierającego układ nerwowy może być bardzo pomocne i wspierać standardową terapię.

Dieta

Przede wszystkim w diecie przeciwdepresyjnej warto zastosować węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które będą trawione powoli, ale długo np. chleb pełnoziarnisty żytni lub orkiszowy na zakwasie, ryż parboiled lub dziki, makaron gryczany, soczewicę. W 1971 roku po raz pierwszy stwierdzono, że zwiększone spożycie tzw. cukrów złożonych wpływa na poprawę nastroju – oddziałuje na homeostazę aminokwasów w surowicy krwi, a przez to powoduje wzrost stężenia serotoniny w mózgu. Poza serotoniną istotne są również neuroprzekaźniki o nazwie tyrozyna i metionina. Produkty, z których zostaną wyprodukowana serotonina to przykładowo: pestki dyni, orzechy włoskie czy nerkowca, ziarna sezamu i słonecznika, indyk, kurczak, cielęcina, tofu, ser owczy lub kozi, banany, szparagi, ryby (zwłaszcza o ciemnym mięsie); tyrozyna: ryby, sery, jaja, mięso, pestki dyni; metionina – produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym, orzechy brazylijskie, sezam, ryby, mięso. Jest zatem w czym wybierać.

Suplementacja

Pierwszym istotną witaminą w zwalczaniu depresji jest witamina D3. Wyniki wielu badań wskazują, iż jej niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia depresji. Stosowanie witaminy D3 u pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi może mieć działanie przeciwdepresyjne oraz zabezpieczać przed występowaniem nawrotów choroby. Dawki 3-6 tysięcy IU/dobę wykazuje istotne działanie przeciwdepresyjne.

Kolejnym ważnym składnikiem są kwasy tłuszczowe omega-3 EPA. Suplementacja 1,5-2 g EPA dziennie skutkuje poprawą nastroju. W profilaktyce zaburzeń psychicznych i ich leczeniu zaleca się się spożywanie kwasów omega-3 i omega-6 w proporcji 1:1.

Witaminy z grupy B w formie B-kompleksu: B3, B12, kwas foliowy. Na podstawie badań stwierdzono, że osoby chorujące na depresję charakteryzują się niskim poziomem kwasu foliowego w osoczu krwi oraz w  czerwonych krwinkach, a jego niedobory manifestują się symptomami depresyjnym. Witamina B3 coraz częściej uznawana jest za niezwykle istotny składnik suplementacji w chorobach psychicznych a jej regularne przyjmowanie jest pomocne w leczeniu depresji. Obniżony poziom witaminy B12 we krwi zaobserwować można u osób z depresją lekooporną, a włączenie suplementacji witaminą B12 często jest skuteczne w zwiększaniu wrażliwości na farmakologiczne środki antydepresyjne. U osób z zaburzeniem syntezy neuroprzekaźników warto włączyć takie wiązki jak: 5-hydroksytryptofan i/lub S-adenozylometioninę.

Również niektóre probiotyki mogą być pomocne w walce z depresją. 

Zioła

Dziurawiec (łac. Hypericum perforatum L.) jest ziołem o przeciwdepresyjnym działaniu, dzięki obecności w zielu hiperforyny i hiperycyny. Nie rozpuszczają się one we wodzie, dlatego napary czy herbatki z dziurawca nie łagodzą dolegliwości. Skuteczne są natomiast wyciągi alkoholowe ze świeżego ziela, soki czy nalewki. Eksperci zwracają jednak uwagę, że skuteczność preparatów dziurawca wykazano jedynie w leczeniu lekkiej i umiarkowanej depresji. W przypadkach ciężkich zaburzeń była ona porównywalna do placebo.

Dziurawiec zwiększa wrażliwość skóry na słońce, co może grozić oparzeniem, osłabia działanie tabletek antykoncepcyjnych i nie powinno się łączyć ziela dziurawca z  farmakoterapią przeciwdepresyjną.

 Podsumowanie

W walce z depresją warto zwrócić uwagę na odpowiednie odżywianie się, suplementację oraz aktywność fizyczną. Regularne umiarkowanie nasilone ćwiczenia fizyczne mogą być skutecznym sposobem poprawy nastoju i mogą być wraz z dietą wartościowym elementem skojarzonego leczenia depresji.

Pin It

  • Przygotowanie do pierwszej wizyty

    1. Przynieś swój spisany jadłospis z 2-3 dni (godzina, posiłek, ilość): WZÓR
    2. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe i posiadasz wyniki badań z nimi związane, przynieś je na wizytę
    3. Przed analizą składu ciała: miej na sobie lekką odzież, nie uprawiaj sportu, nie spożywaj posiłków i nie pij nadmiernej ilości płynów 2h przed badaniem. Przeciwwskazania: ciąża, rozrusznik serca

    Przebieg wizyty

    Wizyta pierwsza

    1. Wywiad chorobowy
    2. Analiza składu ciała
    3. Wywiad żywieniowy
    4. Omówienie zaleceń żywieniowych (jeśli badania nie będą potrzebne)

    Jeśli badania nie będą potrzebne, możliwe jest opcjonalne opracowanie zaleceń dietetycznych w formie pisemnej (w ciągu maksymalnie 5 dni roboczych za dodatkową opłatą, szczegóły w cenniku)

    Wizyta kolejna (gdy na pierwszej wizycie skierowano na badania)

    1. Analiza wyników badań
    2. Analiza składu ciała
    3. Omówienie zaleceń żywieniowych
    4. Opcjonalne opracowanie zaleceń dietetycznych w formie pisemnej (w ciągu maksymalnie 5 dni roboczych za dodatkową opłatą, szczegóły w cenniku)

    Kolejne wizyty kontrolne w zależności od problemu mogą występować co 1-6 miesięcy.

    Wykrywanie nietolerancji pokarmowej

    Przeprowadzenie czułych testów na nietolerancję pokarmową pozwala ustalić, jakie składniki spożywanych pokarmów wywołują niepożądane skutki.

    Dieta a stan zdrowia

    Związek diety z kondycją zdrowotną oraz całościowym samopoczuciem jest bardziej ścisły, niż może się to wydawać.

    Wspomaganie dietą leczenia chorób

    Podstawą wspomagania leczenie większości chorób - przewlekłych bądź czasowych - jest ustalenie odpowiedniego żywienia.

    Dietetyk IBS Poznań - DIETETYK-MED - zapoznaj się z ofertą