Żywienie w chorobach

Istnieje wiele jednostek chorobowych, których występowanie zależne jest od jakości diety, a najczęściej występujące to otyłość, cukrzyca typu II, niedobory żywieniowe, choroby autoimmunologiczne, zespół jelita drażliwego, choroba Hashimoto, SIBO. Niezależnie od typu choroby, dieta stanowi ważny element wspomagania leczenia. Właściwe żywienie w wielu chorobach pozwala zmniejszyć dolegliwości, może doprowadzić do znacznej poprawy zdrowia. Odpowiednio skomponowana dieta może także zapobiegać chorobom.

Specjalizuję się w dietoterapii następujących schorzeń:

  1. dysbiozy jelitowe
  2. nadwrażliwości pokarmowe (tzw. nietolerancje pokarmowe)
  3. choroby autoimmunologiczne (Hashimoto i inne)
  4. otyłość i jej powikłania
  5. przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim (SIBO)
  6. zespół jelita drażliwego (IBS)
  7. insulinooporność, cukrzyca typu 2
  8. choroba refluksowa, choroba wrzodowa żołądka
  9. choroby tarczycy
  10. dietozależne problemy skórne

Dlaczego chorujemy?

  1. z barku odpowiedniej ilości witamin i minerałów
  2. z powodu dużej chemizacji środowiska
  3. z nadmiaru stresu i sposobu naszego myślenia

Zmiana nawyków żywieniowych

Należy zdawać sobie sprawę, że nie tylko choroby wymagają zmiany sposobu żywienia. Także fakt przyjmowania określonych leków powinien uwzględniać właściwe żywienie tak, aby nie niwelować czy nie wzmagać ich działania. Istotna jest również nie tylko jakość żywienia, ale i jego ilość.  Dzięki pomocy dietetyka można wypracować model odżywiania, który pozwoli spożywać sycące posiłki bez ryzyka odkładania szkodliwych, nadprogramowych kilogramów. Odpowiednia dieta pomoże w bezpiecznym obniżeniu wagi. W celu określenia, jak zmodyfikować żywienie w chorobie czy chorobach, które dotyczą Państwa, proszę o kontakt w celu umówienia konsultacji w poradni dietetycznej DIETETYK-MED w Poznaniu.

Zastosowanie ziół leczniczych

Chcesz wspomóc proces leczenia naturalnymi składnikami dobrej jakości o udowodnionym działaniu? Zapraszam na konsultacje dotyczące ziół leczniczych. Szczególne znaczenie zioła mają w chorobach przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego, choroba wrzodowa, biegunki, zaparci).