Żywienie w chorobach

Istnieje wiele jednostek chorobowych, których występowanie zależne jest od jakości diety, a najczęściej występujące to otyłość, cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, osteoporoza, niedobory żywieniowe, niepłodność, zaparcia a także nowotwory. Niezależnie od typu choroby, dieta stanowi podstawę leczenia. Stosowanie odpowiedniej diety jest kluczowym elementem w dietoterapii chorób. Właściwe żywienie w wielu chorobach pozwala zmniejszyć dolegliwości, może doprowadzić do znacznej poprawy zdrowia czy też całkowitego wyleczenia chorego. Odpowiednio skomponowana dieta może także zapobiegać chorobom (takim jak np. nowotwory).

Specjalizuję się w dietoterapii następujących schorzeń:

  1. dysbiozy jelitowe
  2. nadwrażliwości pokarmowe (alergie)
  3. choroby autoimmunologiczne
  4. otyłość i jej powikłania
  5. choroby nowotworowe
  6. zespół jelita drażliwego
  7. cukrzyca typu 2
  8. miażdżyca / choroba wieńcowa
  9. choroba refluksowa / choroba wrzodowa żołądka
  10. choroby tarczycy

Dlaczego chorujemy?

  1. z barku odpowiedniej ilości witamin i minerałów
  2. z powodu dużej chemizacji środowiska
  3. z nadmiaru stresu i sposobu naszego myślenia

Zmiana nawyków żywieniowych

Należy zdawać sobie sprawę, że nie tylko choroby wymagają zmiany sposobu żywienia. Także fakt przyjmowania określonych leków powinien uwzględniać właściwe żywienie tak, aby nie niwelować czy nie wzmagać ich działania. Istotna jest również nie tylko jakość żywienia, ale i jego ilość. Powszechnie wiadomo, że np. w chorobach układu krążenia powinno dążyć się do redukcji wagi. Dzięki pomocy dietetyka można wypracować model odżywiania, który pozwoli spożywać scące posiłki bez ryzyka odkładania szkodliwych, nadprogramowych kilogramów. Odpowiednia dieta pomoże w bezpiecznym obniżeniu wagi. W celu określenia, jak zmodyfikować żywienie w chorobie czy chorobach, które dotyczą Państwa, proszę o kontakt w celu umówienia konsultacji w poradni dietetycznej DIETETYK-MED w Poznaniu.

PRZY ZAMÓWIENIU PEŁNEGO JADŁOSPISU, WSKAZÓWEK I TABELI WYMIENNIKÓW CZAS OCZEKIWANIA WYNOSI DO 5 DNI ROBOCZYCH.

Zastosowanie ziół leczniczych

Chcesz wspomóc proces leczenia naturalnymi składnikami dobrej jakości o udowodnianym działaniu? Zapraszam na konsultacje dotyczące ziół leczniczych.

Szczególne znaczenie zioła mają w chorobach przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego, choroba wrzodowa, biegunki, zaparcia, choroby wątroby), chorobach metabolicznych (cukrzyca, miażdżyca), układu moczowego (kamica, infekcje), nerwowego (zaburzenia snu, nastroju). Wspomogą również utratę tkanki tłuszczowej czy łagodzenie objawów alergii.