Testy nadwrażliwości (nietolerancji) pokarmowych FoodProfil

Laboratoryjne testy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej (zwanej potocznie nietolerancją pokarmową) umożliwiają przeprowadzenie pełnej diagnostyki alergii utajonej. Materiałem do badań jest krew żylna. Badanie wykonywane jest ze współpracą laboratoriów ALAB, które znajdują się w większości dużych miast na terenie kraju.

Ze skierowaniem (wystawiamy także online do wydruku) od DIETETYK-MED otrzymasz 10% rabatu w punktach pobrań ALAB na terenie całej Polski. Możliwe jest wykonanie testu w innym mieście niż Poznań a następnie odbycie konsultacji online lub telefoniczniej (na nasz koszt). Kliknij na mapę i sprawdź czy istnieje punkt pobrań ALAB (NIEBIESKI ZNACZNIK) w Twoim mieście.

Punkty ALAB

Oferta badanych produktówPo jedzeniu odczuwasz dyskomfort? Dokuczają Ci dolegliwości, które nie ustępują pomimo zdrowego trybu życia? Twoje problemy zdrowotne mogą być następstwem nadwrażliwości pokarmowej na spożywane pokarmy.Wykonaj badania , które pomogą w ustaleniu dolegliwości i leczeniu. Nadwrażliwość pokarmowa może występować u co drugiej osoby!

Nadwrażliwość pokarmowa jest nieprawidłową reakcją systemu immunologicznego występującą po spożyciu niektórych pokarmów. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Nadwrażliwość pokarmowa często mylona jest z alergią pokarmową, która występuje jedynie u 2 % społeczeństwa. Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości a jej objawy są niespecyficzne, często wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu może wyzwolić u każdej osoby odmienne objawy. Symptomy nadwrażliwości pokarmowej pojawiają się kilka dni, a nawet kilka tygodni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymać przez dłuższy czas.

Wykonanie odpowiednich badań na nadwrażliwość IgG–zależną umożliwi identyfikację alergizujących pokarmów i zahamowanie toczącego się procesu zapalnego w organizmie. Testy FoodProfil pozwalają na precyzyjne określenie, które produkty należy czasowo wyeliminować z diety by poprawić komfort swojego życia. FoodProfil to najwyższa wiarygodność wyników! Kompleksowa diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej to wybór dla Twoich potrzeb.

Wskazaniem do wykonania badania są:

  • Objawy ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka, kolka, bóle brzucha, zespół jelita wrażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit.
  • Objawy ze strony układu oddechowego: przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok.
  • Objawy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski. Objawy ze strony układu ruchu: bóle mięśni, bóle stawów
  • Objawy ze strony układu nerwowego: migrena, bóle głowy innego typu, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność
  • choroby autoimmunologiczne: (nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, celiakia, hashimoto i inne)
  • Inne objawy: trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi)

Wynik badania zawiera zasady i wytyczne eliminacji pokarmów oraz propozycję diety rotacyjnej, którą powinien wprowadzić dietetyk. Nieprawidłowy skład jelitowej flory bakteryjnej jest bezpośrenią przyczyną zespołu przesiękliwego jelita a w przypadku współistniejącej alergii IgG zależnej objawy te mogą się znacząco nasilić.

Każde badanie badanie nietolerancji pokarmowej wykonywane jest podwójnie, w mechanizmie zaślepionym, charakteryzuje się bardzo niskim współczynnikiem zmienności (najwyższa powtarzalność badania). Wiarygodność diagnostyczna testu potwierdzona została certyfikatami akredytacji.

Tabela produktów nr 1Tabela produktów nr 2Tabela produktów nr 3

Badanie na nietolerancję pokarmową

W ramach badania badania nietolerancji pokarmowej FoodProfil IgG proponujemy następujące panele pokarmowe (lista składników na grafikach po lewej stronie):
a) 45 składników pokarmowych IgG (1-4)
b) 88 składników pokarmowych IgG (1-3 oraz 4)
b) 264 składniki pokarmowe IgG (1-3 oraz 4)


Foodprofil rodzaje testów

 

Badanie wstępne i rozszerzone dotyczy tylko paneli FoodProfil 88 i 280. Ocena dokonywana jest przy pomocy dwuetapowej diagnostyki:

  • Najpierw wykonujemy diagnostykę wstępną, aby odpowiedzieć na pytania:
    • Czy dominują reakcje IgG(1-3)?
    • Czy dominują reakcje IgG4?
    • Czy nastąpiła utrata tolerancji i występują jednocześnie reakcje IgG(1-3) i IgG4?
  • Następnie, jeżeli znamy już odpowiedź, które reakcje dominują wykonujemy diagnostykę rozszerzoną, czyli oznaczamy pokarmowo-swoiste IgG w klasach: IgG(1-3) lub IgG4.

Polecamy badanie na nietolerancję pokarmową osobom, które doznają nieprzyjemnych reakcji (nawet po kilku dniach) po spożyciu pokarmów lub nie mogą zdiagnozować przyczyn stwoich dolegliwości. Przeprowadzone testy nietolerancji pokarmowej będą podstawą do opracowania zaleceń dietetycznych, których wprowadzenie powinno skutkować poprawą samopoczucia. Należy mieć na uwadze, że nieprawidłowo skomponowana dieta może nasilać istniejące objawy chorobowe bądź nawet prowokować wystąpienie nowych nietolerancji pokarmowych lub niektórych schorzeń.

Zapraszamy do kontaktu i umawiania badań, wykrywających brak tolerancji na określone pokarmy w specjalistycznej poradni dietetycznej DIETETYK-MED w Poznaniu.