Suplementy w chorobie nowotworowej
Zazwyczaj uważa się, iż dieta ma kluczowe znaczenie w prewencji chorób i oczywiście tak właśnie jest. Według szacunków poprzez odpowiedni styl życia można by zapobiec około 30% wszystkich zachorowań (w tym aż 50% np. nowotworom przewodu pokarmowego). Dieta jest istotna w procesie wspomagania leczenia już istniejącej choroby i to nie tylko w kontekście utrzymania masy mięśniowej czy dobrego samopoczucia.
Wiele badań wykazało pozytywne oddziaływanie niektórych witamin, minerałów w hamowaniu podziałów lub nawet unicestwianiu komórek nowotworowych czy też rozrostu naczyń krwionośnych, odżywiających guzy nowotworowe.
Substancje wykazujące takie działanie to m.in. fitozwiązki zawarte w warzywach i owocach (polifenole, karotenoidy), witaminy (C, E, D, B9), minerały (selen np. w orzechach brazylijskich, soczewicy), kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (olej lniany, z wiesiołka, rydzowy, tłuste ryby), oraz probiotyki lub laktoferyna.
Spośród wymienionych substancji witamina D, C i probiotyki lub laktoferyna często wymagają dodatkowej suplementacji, ponieważ dostarczenie z żywności może być utrudnione. Dodatkowo spożycie ich wysokich dawek cechuje spore bezpieczeństwo. Ważne, aby nie robić tego na własną rękę, tylko po konsultacji ze specjalistą. Suplementowanie w nadmiarze pozostałych substancji (np. karotenoidów, wit. E) może być niebezpieczne, więc zdecydowanie lepiej dostarczać je z pożywieniem. Czasem jednak może być to problematyczne biorąc pod uwagę niedobory witamin i minerałów w obecnej żywności.
WITAMINA D
Witamina D jest szczególnie istotna w stymulacji układu odpornościowego i odpowiedniej jego mobilizacji. Jak wiadomo, nowotwór jest także dysfunkcją tego układu, gdyż komórki odpornościowe nie potrafią zidentyfikować i usunąć zmutowanych komórek rakowych. Witamina D wpływa także na wyhamowanie podziałów komórek nowotworowych! Bez wątpienia jest jednym z najważniejszych związków w walce z nowotworem. Jest to jednocześnie jedna z witamin, którą nie jesteśmy wstanie dostarczyć z pożywieniem, zatem powinniśmy ją suplementować (przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym). Warunkiem pozytywnego oddziaływania witaminy D jest osiągnięcie jej prawidłowego stężenia we krwi (badanie laboratoryjne można wykonać za kilkadziesiąt złotych).
WITAMINA C
To jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Usuwa wolne rodniki niszczące nasz materiał genetyczny mogące być przyczyną mutacji nowotworowych. Badania wykazała, że może mieć zdolność oddziaływania praktycznie na każdym etapie kancerogenezy: zarówno tworzenia jak i rozprzestrzeniania się. Witamina C wspomaga wytwarzanie i stabilizację tkanki łącznej, hamuje angiogenezę oraz indukuje apoptozę komórek nowotworowych. Spośród wielu działań tej witaminy, można jeszcze wymienić m. in. wpływ na: układ odpornościowy (co jest niezwykle istotne w chorobie nowotworowej), produkcję kolagenu, a więc i stanu skóry oraz naczyń krwionośnych czy zwiększanie przyswajalności żelaza. Witamina C zawarta w pożywieniu należy do najbardziej wrażliwych witamin na działanie czynników zewnętrznych, którą niszczy wysoka temperatura, światło oraz bezpośredni kontakt z powietrzem. Warto suplementować tę witaminę nawet w wysokich dawkach (maksymalnie do 10.000 j.m.).
PROBIOTYKI / LAKTOFERYNA
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdżowe (najczęściej bakterie kwasu mlekowego), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez regulację układu immunologicznego i zapewnienie odpowiedniej szczelności jelit. Nie powinny być stosowane u pacjentów onkologicznych z neutropenią.
Laktoferyna natomiast, to białko o właściwościach przeciwbakteryjnych, które obecne jest w mleku i wydzielinach śluzowych oraz w komórkach żernych. Jest elementem odporności wrodzonej i współtworzy pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami. Może być stosowana u pacjentów z neutropenią. Bardzo istotny jest fakt, iż stymuluje komórki NK - niszczycieli komórek nowotworowych.
Choć probiotyki i laktoferyna są odmiennymi substancjami, mają w wielu aspektach zbliżone działanie:
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze
- immunomodulujące
- przeciwzapalne
- stymulujące rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej (dot. laktoferyny)
Istotny jest nie tylko skład probiotyków (powinny być wieloszczepowe), ale również ich jakość. Należy poszukać takich, których działanie zostało potwierdzone badaniami. Niestety nie należą do nich preparaty za kilka złotych. Pod tym względem nie ma problemów z laktoferyną, gdyż jej skład jest stały.
Istnieją także badania mikroflory jelitowej, które umożliwiają dobór odpowiedniej probiotykoterapii.
W chorobie nowotworowej warto się wspomagać także wieloma innymi związkami naturalnego - zestaw biozwiązków oraz dawkowanie dobierane jest w zależności od rodzaju choroby i etapu leczenia. Jest to istotne, ponieważ badania Szwajcarskich naukowców wykazały, że obecna żywność (dotyczy to także warzyw i owoców) zawiera nawet o 80% mniej witamin i minerałów niż w latach 80' ubiegłego wieku. Zwiększyła się również chemizacja środowiska.
-
Przygotowanie do pierwszej wizyty
- Przynieś swój spisany jadłospis z 2-3 dni (godzina, posiłek, ilość): WZÓR
- Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe i posiadasz wyniki badań z nimi związane, przynieś je na wizytę
- Przed analizą składu ciała: miej na sobie lekką odzież, nie uprawiaj sportu, nie spożywaj posiłków i nie pij nadmiernej ilości płynów 2h przed badaniem. Przeciwwskazania: ciąża, rozrusznik serca
Przebieg wizyty
Wizyta pierwsza
- Wywiad chorobowy
- Analiza składu ciała
- Wywiad żywieniowy
- Omówienie zaleceń żywieniowych (jeśli badania nie będą potrzebne)
Jeśli badania nie będą potrzebne, możliwe jest opcjonalne opracowanie zaleceń dietetycznych w formie pisemnej (w ciągu maksymalnie 5 dni roboczych za dodatkową opłatą, szczegóły w cenniku)
Wizyta kolejna (gdy na pierwszej wizycie skierowano na badania)
- Analiza wyników badań
- Analiza składu ciała
- Omówienie zaleceń żywieniowych
- Opcjonalne opracowanie zaleceń dietetycznych w formie pisemnej (w ciągu maksymalnie 5 dni roboczych za dodatkową opłatą, szczegóły w cenniku)
Kolejne wizyty kontrolne w zależności od problemu mogą występować co 1-6 miesięcy.
Wykrywanie nietolerancji pokarmowej
Przeprowadzenie czułych testów na nietolerancję pokarmową pozwala ustalić, jakie składniki spożywanych pokarmów wywołują niepożądane skutki.
Dieta a stan zdrowia
Związek diety z kondycją zdrowotną oraz całościowym samopoczuciem jest bardziej ścisły, niż może się to wydawać.
Wspomaganie dietą leczenia chorób
Podstawą wspomagania leczenie większości chorób - przewlekłych bądź czasowych - jest ustalenie odpowiedniego żywienia.
Dietetyk IBS Poznań - DIETETYK-MED - zapoznaj się z ofertą





