W DNIACH 20-31.12.2017 GABINET STACJONARNY BĘDZIE NIECZYNNY.

ZAPRASZAMY DO ZAPISÓW NA 2018 ROK PRZEZ TELEFON *537 712 370 LUB E-MAIL: info@dietetyk-med.pl LUB PORTAL ZNANYLEKARZ.PL

ZAMÓWIENIA NA TESTY MIKROFLORASCAN BĘDĄ REALIZOWANE NA BIEŻĄCO.

*Zapisy telefoniczne obsługuje telerejestracja znanylekarz.pl

Żywność kontra nowotwór

 "Rozwój raka jest procesem odwracalnym, zależnym od tego, czy we wczesnej fazie nowotwór miał odpowiednie warunki do wzrostu. Właśnie dlatego tak ważne są czynniki dietetyczne. Niektóre sprzyjają rakowi, odżywiają go, a inne go zwalczają. Wzrost raka spowalnia się bądź zatrzymuje, gdy te drugie uzyskują przewagę." prof. dr T. Colin Campbell. Te słowa mówią wiele o znaczeniu diety w trakcie choroby nowotworowej. Co prawda samą dietą nie zawsze można całkowicie się wyleczyć, ale można znacząco wspomóc terapię poprzez spowolnienie procesu chorobowego. Jest na to wiele dowodów (badania epidemiologiczne, in vivo, in vitro). Niestety wielu lekarzy bagatelizuje aspekt żywieniowy nie tylko z powodu braku wiedzy, ale też z tego powodu, iż brak badań klinicznych na ten temat - nikt ich nie wykona - przecież nie można opatentować zielonej herbaty czy truskawek...


Przedstawiam najważniejsze i najnowsze informacje z zakresu dietoterapii i dietoprofilaktyki nowotworów.

UNIKAJ CUKRU!!!

Cukier to dobra pożywka dla nowotworu, stymulująca podziały jego komórek oraz ich unaczynienie (czyli angiogenezę). Szybko dzielące się komórki nowotworowe zużywają nawet  kilkaset gramów glukozy w ciągu doby. Nie bez powodu przy badaniu PET podaje się znakowaną radioizotopem glukozę. Ponadto cukier powoduje gwałtowny wyrzut zapaleniotwórczej i pobudzającej rozrost komórek nowotworowych insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF). Problemem jest także niedostateczna podaż kwasów tłuszczowych omega-3 a nadmierna omega-6 i tłuszczów typu trans.

Zatem należy unikać produktów z dodatkiem cukru, o wysokim indeksie glikemicznym, produktów nasączonych hormonami (niektóre mięsa i produkty mleczarskie) i tłuszczami trans (zupy i sosy w proszku, słone i słodkie przekąski). Pożywienie może dostarczać związków hamujących podziały komórek nowotworowych oraz ich angiogenezę (unaczynienie). Związki takie znajdują się w niektórych warzywach, owocach, zielonej herbacie i grzybach.

Oto lista produktów, których działanie antynowotworowe zostało naukowo udowodnione, jednak nie są to badania kliniczne a epidemiologiczne, in vivo oraz in vitro.


ZIELONA HERBATA

Zawiera cenny polifenol (EGCG), który hamuje zarówno podziały komórek nowotworowych jak i angiogenezę. Po wypiciu 2 filiżanek krew obfituje w ten niezwykły związek. Zielona herbata działa także jak odtruwacz, uruchamia w wątrobie procesy, które szybciej usuwają z organizmu rakotwórcze toksyny. EGCG, jak wiele innych polifenoli, jest silnym inhibitorem topoizomeraz, podobnie jak niektóre leki chemioterapeutyczne. Ta właściwość może być odpowiedzialna za efekt przeciwnowotworowy. Zaobserwowano pozytywne oddziaływanie w białaczce, chłoniaku B-komórkowym, raku piersi, prostaty, nerki i skóry.


 WARZYWA Z RODZINY KRZYŻOWYCH (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta)

 Ich składnikiem są glukozynolany, które wpływają na aktywność enzymów detoksykacji i umożliwiają degradację komórek nowotworowych. Mają także działanie antyangiogenne, przeciwprzeżutowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Odnotowane poprawę w nowotworze piersi i prostaty.


 STRĄCZKI (soczewica, fasola, groch)

 W jej składzie znajdują się izoflawony (np. genisteina, daidzeina), które podobnie jak polifenol herbaciany hamują angiogenezę i indukują śmierć komórkową. Mają także działanie antyestrogenowe Potwierdzone działanie w przypadku raka piersi i prostaty, jednak ze względu na mechanizm działania mogą zapobiega także innym nowotworom.


KURKUMA I INNE ZIOŁA

Kurkumina zawarta w kurkumie ogranicza wzrost wielu rodzajów raka: między innymi nowotworów okrężnicy, wątroby, żołądka i jajników, a także białaczki. Oddziałuje również na angiogenezę i zmusza komórki rakowe do obumierania. Kurkumę warto łączyć z pieprzem lub papryką i oliwą, gdyż znacząco zwiększają jej wchłanialność. Inne przyprawy jak rozmaryn, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny terpenów, które nadają aromat. Udowodniono, że terpeny działają na wiele odmian guzów, ograniczając podziały ich komórek lub doprowadzając je do obumierania. Jeden z tych terpenów - występujący w rozmarynie karnozol - hamuje zdolność komórek rakowych do atakowania innych tkanek. Badacze z Narodowego Instytutu Raka wykazali ponadto, że ekstrakt z rozmarynu wspomaga chemioterapię w oddziaływaniu na komórki rakowe.


MALINY, TRUSKAWKI,  JEŻYNY, JAGODY, ORZECHY WŁOSKIE I LASKOWE

Kwas elagowy to polifenol występujący w dużych ilościach w malinach i truskawkach spowalnia wzrost naczyń krwionośnych, a więc angiogenezę. Kwas elagowy odtruwa też komórki: zapobiega przekształcaniu się karcenogenów środowiskowych w substancje toksyczne i stymuluje ich usuwanie. Jagody zawierają także resweratrol i antocyjany, które mogą hamować nowotworzenie.


 BOCZNIAKI I INNE GRZYBY (shiitake, maitake, enokitake)

Zawierają  związek zwany lentinianem, który wraz z innymi polisacharydami bezpośrednio pobudza układ immunologiczny: mechanizmy aktywacji limfocytów oraz makrofagów prowadzą do zniszczenia komórek rakowych oraz wzrostu wytwarzania przeciwciał. Uaktywnienie układu immunologicznego spowalnia wzrost guza. Potwierdzone działanie w przypadku raka żołądka, raka okrężnicy. 


INNE

  • Karotenoidy (marchew, dynia szpinak).
  • Likopen (pomidory)
  • Błonnik pokarmowy (warzywa i owoce)
  • Witamina C (papryka, pomarańcza), E (oleje roślinne), D (tłuste ryby, wit. D należy suplementować w okresie jesienno-zimowym)
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby)
  • Związki siarki z roślin cebulowych jak cebula, czosnek, por, szczypior (sprzyjają apoptozie raka okrężnicy, piersi, płuc i prostaty, a także białaczki)
  • Sok z granatu, czerwone wino, gorzka czekolada (70% i więcej kakao) zawierają antyoksydanty.
  • Selen (warzywa i zboża z upraw organicznych, ryby, skorupiaki)
  • Probiotyki (kiszonki, jogurty naturalne, kefiry).

Kombinacja wielu składników żywnościowych odnosi znacznie większy skutek niż jeden z nich!

Pin It