Zapisy telefoniczne obsługuje telerejestracja ZNANYLEKARZ.PL

Dieta a leki przeciwzakrzepowe

Często leki przeciwzakrzepowe (antykoagulanty), potocznie zwane rozrzedzającymi krew, są koniecznością w wielu poważnych chorobach kardiologicznych gdzie dietoterapia jest niewystarczająca. Do leków tych należą środki zawierające acenokumarol lub warfarynę i niestety nie są bez wad. Związki te są antagonistami witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi. Niewłaściwa dieta może znacząco obniżyć skuteczność terapii tymi lekami i spowodować inne powikłania.


Acenokumarol jak i warfaryna wchodzą w interakcje z witaminą K zawartą przede wszystkim w zielonych warzywach. Po ich spożyciu zmniejsza się przeciwzakrzepowe działanie leku i jednocześnie wzrasta ryzyko wystąpienia powikłań zakrzepowo-zatorowych, czyli zawału, udaru, zatoru płucnego czy zakrzepicy żylnej.

Witamina K występuj e w dwóch odmianach: K1 w roślinach zielonych oraz K2 w fermentowanych produktach pochodzenia roślinnego oraz produktach zwierzęcych. K1 bierze udział w krzepnięciu krwi, K2 reguluje metabolizm wapnia. Zatem należałby szczególnie uważać na K1 w trakcie przyjmowania leków.

Może się wydarzyć także sytuacja odwrotna: poprzez niewłaściwe żywienie można doprowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi i krwawień. Poza tym niektóre produkty poprzez inne mechanizmy mogą także wchodzić w interakcję z lekami i zaburzać ich działanie.

1. Najważniejsze produkty osłabiające działanie leków przeciwzakrzepowych:

  • kapustne (kapusta, brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa)
  • ciemnozielone liście (sałata, boćwina, jarmuż, pietruszka, tymianek, bazylia, kolendra, majeranek szpinak, rzeżucha)
  • awokado
  • wątroba
  • olej słonecznikowy, sojowy i kukurydziany

 2. Produkty nasilające działanie leków przeciwzakrzepowych mogące prowadzić do krwawień

  • rumianek, szałwia
  • imbir
  • cebula, czosnek
  • żurawina
  • alkohol
  • grejpfruty

3. Niewskazane suplementy mogące zaburzać działanie leków:

  • preparaty wielowitaminowe
  • witaminy K, E i koenzym Q10
  • ekstrakty z papai, żeń-szenia, miłorzębu japońskiego

    Poważnym skutkiem długotrwałego stosowanie leków przeciwzakrzepowych wraz z ograniczaniem ilości witaminy K2 są osteoporoza, zwapnienie ścian tętnic czy chrząstek. Minimalna niezbędna dawka witaminy K2 to 45 mcg. Należy zatem odpowiednio zrównoważyć podaż tej witaminy w momencie przyjmowania leków przeciwzakrzepowych.

Choć uważa się, że 45 μg witaminy K2 nie wpływa w żaden sposób na leki przeciwzakrzepowe,  możliwość spożycia produktów zawierających witaminę K zależy od rodzaju i dawki leku - należy w tej kwestii skonsultować się z lekarzem prowadzącym (badania pokazują, iż dobrym wyjściem jest połączenie witaminy K2 z lekami przeciwzakrzepowymi w taki sposób, aby ustabilizować parametr INR).

Warto jeszcze zwrócić uwagę, na naturalne produkty rozrzedzające krew: mogą one być stosowane w celu zmniejszenia ryzyka zakrzepicy u osób zdrowych czy cierpiących na hipercholesterolemię a nie przyjmujących leków przeciwzakrzepowych.

Pin It