W DNIACH 27.04-06.05 GABINET BĘDZIE NIECZYNNY. ZAPRASZAMY  W TYM CZASIE DO ZAPISÓW : TEL. 537 712 370

Zapisy telefoniczne obsługuje telerejestracja ZNANYLEKARZ.PL

Algi - zdrowie z morza

Na Okinawie w Japonii żyją najstarsi ludzie świata. W ich diecie głównym składnikiem są algi morskie. Odnoszą korzyść z tego, że roślinność morska jest bogatsza w składniki mineralne niż roślinność lądowa. Algi morskie gromadzą wszystkie minerały (makro- i mikroelementy), które występują w wodzie w postaci łatwo przyswajalnej przez ludzki organizm, takie jak: cynk, fluor, fosfor, magnez, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo.
Algi morskie zawierają także witaminy: C, B, E oraz beta-karoten. Są również bogate w wysokiej jakości proteiny oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Dzięki dużej zawartości chlorofilu glony wspaniale oczyszczają organizm. Mają zdolność do neutralizacji toksyn, wiązania metali ciężkich i odkwaszania organizmu (działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo). Metale ciężkie wiążą się z algami w taki sposób, że nie mają one możliwości przenikania przez ścianki jelita i nie są przyswajane przez organizm (błonnik pochodzący z alg nie ulega trawieniu). 

 

Ciekawostka:
Aby uzupełnić niedobory witamin i minerałów, wystarczy włączyć do naszej codziennej diety zaledwie 5 g glonów.

 

Rodzaje alg i ich właściwości

Brunatnice (np. morszczyn lub workoliś-członowaty) nazwę zawdzięczają brązowej barwie pochodzącej od barwnika fukoksantyny. Istnieją badania, które dowodzą, iż barwnik ten wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej (zwłaszcza trzewnej). Brunatnice zawierają także związki, które doskonale wiążą metale ciężkie. Cechuje je wysoka zawartość jodu, który reguluje funkcje tarczycy. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzycę, ponieważ bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3, mające działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne (obniżające wysokie ciśnienie krwi). 

Spirulina (przedstawiciel zielenic) jest rośliną o największej zawartości chlorofilu. Chlorofil wykazuje działanie odkwaszające i przeciwnowotworowe, ale także wspomaga usuwanie toksyn i przeciwdziała stanom zapalnym. Warto zwrócić uwagę na spirulinę jako profilaktyczny środek w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Roślina ta wpływa także korzystnie na nasz układ immunologiczny, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka oraz wspomaga detoksykację organizmu. Polecana jest szczególnie dla wegetarian jako uzupełnienie białka. Spirulina nazywana jest również „zielonym mięsem” z powodu wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, którego jest aż 3 razy więcej niż w mięsie. Ponadto jest ona najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12.

Czerwone algi (krasnorosty, np. Lithothamnium calcareum – skalinek ostrogowaty) wspomagają stawy, kości, ścięgna oraz mięśnie. Zapobiegają one utracie masy kostnej (osteoporozie), zawierają składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowej pracy stawów i ścięgien oraz wykazują właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu redukują ból. Już ponad 20 publikacji naukowych na temat Aquaminu (unikatowego kompleksu składników, opartego na Lithothamnium calcareum) wskazuje na jego pozytywne działanie na stawy, kości, ścięgna oraz mięśnie. Poza tym w badaniach zaobserwowano, iż krasnorosty naturalnego pochodzenia zdolne są do redukcji
wielkości polipów jelitowych. Zatem bardzo dobrze wpływają na stan śluzówki jelita grubego.


Na odchudzanie, nadciśnienie, wzmocnienie organizmu i odporność.

Obecny w glonach jod przyspiesza spalanie tłuszczów, dlatego też są one sprzymierzeńcami osób odchudzających się i mających problemy z tarczycą. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika, sprawia, iż są wartościowym komponentem diety redukcyjnej.
Badania japońskich naukowców wykazały, że makroalgi są wyjątkowo bogatym źródłem bioaktywnych peptydów, które mogą modulować ciśnienie krwi, a nawet zastąpić leki na nadciśnienie. Ponadto glony wzmacniają ściany naczyń włosowatych skóry, przeciwdziałając ich kruchości i nadmiernej przepuszczalności. Wspomagają znacząco układ immunologiczny. Zaleca się je jako wspomaganie leczenia chorób reumatycznych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz infekcji grzybiczych, wirusowych i bakteryjnych (są jak bezpieczny dla zdrowia antybiotyk).

 

Właściwości:

  • wzmacniają odporność
  • działają detoksykująco na organizm
  • działają korzystnie na układ limfatyczny
  • działają moczopędnie
  • redukują ilość złego cholesterolu
  • poprawiają obraz krwi u osób osłabionych, stosujących w dużych dawkach leki chemiczne i chemioterapię
  • regulują gospodarkę wodną i przemianę materii w organizmie (usuwają toksyny i obrzęki)
  • działają przeciwzapalnie
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe

 

Dlaczego postawić na jakość?
Popularne glony produkowane na skalę przemysłową i często będące składnikami suplementów diety to chlorella i spirulina. Niestety, takie algi hodowane są często w rejonach bez kontroli nad ich jakością. Nierzadko są porcjowane i przepakowywane, co może doprowadzić nie tylko do zubożenia zawartych w nich składników mineralnych i witaminowych, ale także do ich zanieczyszczenia. Najlepsze suplementy, to takie, które zawierają naturalne algi morskie, pochodzące z czystych wód. Spirulinę, która jest bardzo popularna, również można zakupić w wersji ekologicznej. UWAGA NA PRODUKTY POCHODZĄCE Z AZJI.

Na Okinawie w Japonii żyją najstarsi ludzie świata. W ich diecie głównym składnikiem są algi morskie. Odnoszą korzyść z tego, że roślinność morska jest bogatsza w składniki mineralne niż roślinność lądowa. Algi morskie gromadzą wszystkie minerały (makro- i mikroelementy), które występują w wodzie w postaci łatwo przyswajalnej przez ludzki organizm, takie jak: cynk, fluor, fosfor, magnez, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo.
Algi morskie zawierają także witaminy: C, B, E oraz beta-karoten. Są również bogate w wysokiej jakości proteiny oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Pin It