TELEFONICZNE ZAPISY OBSŁUGUJE CENTRUM ZDROWIA AGVITA tel. 533 336 877 (9.00-18.00, pn-pt).

Samodzielne zapisy

Reumatoidalne zapalenie stawów RZS

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS, gościec) jest przewlekłą chorobą zapalną, w której układ odpornościowy atakuje stawy. Najbardziej charakterystycznym objawem tej choroby jest ból, sztywność oraz obrzęk stawów rąk i stóp, ale zapalenie może dotyczyć także innych stawów.

O RZS

Reumatoidalne zapalenie stawów, dotyka około 350 tysięcy Polaków co stanowi 0,5-1,5 procenta populacji. Choroba ta występuje u kobiet 3 razy częściej niż u mężczyzn. Jedną z przyczyn mogą być zmiany hormonalne w okresie ciąży, karmienia czy menopauzy. Choroba zwykle zaczyna się między 40 a 50 rokiem życia, ale zachorować mogą również osoby w znacznie młodszym wieku.
Przyczyny reumatoidalnego zapalenia stawów nie zostały dokładnie poznane. Wiadomo na pewno, iż jest to choroba o podłożu zapalnym. Do rozwoju choroby konieczne jest współistnienie kilku czynników takich jak: predyspozycja genetyczna, defektu układu odpornościowego, płeć, zakażenia bakteryjne lub wirusowe, stresu, zespół przesiąkliwego jelita, silny stres, toksyny środowiskowe, metale ciężkie czy antygeny żywieniowe.

Dieta eliminacyjna w RZS

W RZS rośliny psiankowate bardzo często mogą nasilać bóle stawów, więc warto je wyeliminować w pierwszej kolejności i obserwować reakcje swojego organizmu. Do roślin psiankowatych należą: pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan, agrest, czereśnie, pieprz cayenne, ziele angielskie, tytoń, jagody goji czy miechunka. Warzywa te dla niektórych osób cierpiących na RZS mogą być szkodliwe ze względu na obecność glikoalkaloidów i lektyn. Ich ograniczenie poleca się w chorobach o podłożu autoimmunologicznym a przede wszystkim w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.

Glikoalkaloidy są naturalnie występującymi w roślinach psiankowatych związkami, które produkowane są, by odstraszać owady i zwierzęta. Do alkaloidów takich zaliczamy solaninę w ziemniakach, tomatynę w pomidorach i kapsaicynę w papryce. Tomatyna oraz solanina występują w największym stężeniu w zielonych częściach roślin (łodygi, liście, niedojrzałe bulwy i owoce). Ich konsumpcja w większej ilości może doprowadzić do problemów z przewodem pokarmowym, ponieważ dochodzi do podrażnienia błon śluzowych. Kapsaicyna z kolei działa na receptory bólowe, powodując puchnięcie oraz pieczenie. Dodatkowo glikoalkaloidy jako roślinne naturalne „pestycydy” mogą przyczyniać się do rozszczelnienia bariery jelita cienkiego i wywoływać tzw. zespół przesiąkliwości jelitowej.

Lektyny to związki, które mają zdolność przyklejania się do tkanek. Powoduje to reakcję układu immunologicznego, który widzi tkankę połączoną z lektyną jak ciało obce i atakuje ją. Do lektyn możemy zaliczyć także związki zawarte w zbożach (zwłaszcza glutenowych) i rośliny strączkowe, dlatego warto również znacząco ograniczyć spożycie glutenu i uważać na niedogotowane strączki.

Aby zmniejszyć toksyczne działanie alkaloidów zawartych w warzywach psiankowatych, należy wybierać tylko dojrzałe rośliny. Ilość tomatyny z pomidorów można znacząco zredukować podczas gotowania. Solanina z kolei nie ulega całkowitemu rozpadowi nawet w temperaturze 100oC. Można za to grubo odkrajać zielone fragmenty warzyw np. grubo obierać ziemniaki.

Niewskazana w RZS jest również kazeina z mleka krowiego, gdyż u osób z chorobami z autoagresji może nasilać zespół przesiąkliwości jelitowej.

W RZS szczególnie wskazane są natomiast: oliwa z oliwek, dobrej jakości tłuste ryby, aronia, borówka, maliny, natka pietruszki, kurkuma, imbir czy cynamon. Badania wykazały istotną rolę tych produktów w redukcji markerów stanu zapalnego i jego skuteczność w leczeniu chorób przebiegających z degeneracją stawów.

Suplementacja w RZS

W chorobach z autoagresji bardzo ważny jest poziom witaminy D. Dawkę należy dobrać w taki sposób, aby jej stężenie we krwi wynosiło 60 – 70 ng/ml. Korzystne oddziaływanie w RZS wykazują między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 zastosowane w dość wysokiej dawce czy kurkumina.

W odbudowywaniu flory bakteryjnej (a więc i modulowaniu układu odpornościowego) i zapewnieniu prawidłowej szczelności jelitowej niezbędne są probiotyki. Zwykle stosuje się je przez 3-6 miesięcy w dość dużych dawkach. Choć można przyjmować najczęściej stosowane probiotyki w dawkach standardowych, to jednak dobór probiotykoterapii powinien być indywidualny i w tym celu pomocne może być wykonanie badania mikroflory jelitowej oraz testu na poziom zonuliny w kale.

Pin It

  • Przygotowanie do pierwszej wizyty

    1. Przynieś swój spisany jadłospis z 2-3 dni (godzina, posiłek, ilość): WZÓR
    2. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe i posiadasz wyniki badań z nimi związane, przynieś je na wizytę
    3. Przed analizą składu ciała: miej na sobie lekką odzież, nie uprawiaj sportu, nie spożywaj posiłków i nie pij nadmiernej ilości płynów 2h przed badaniem. Przeciwwskazania: ciąża, rozrusznik serca

    Przebieg wizyty

    Wizyta pierwsza

    1. Wywiad chorobowy
    2. Analiza składu ciała
    3. Wywiad żywieniowy
    4. Omówienie zaleceń żywieniowych (jeśli badania nie będą potrzebne)

    Jeśli badania nie będą potrzebne, możliwe jest opcjonalne opracowanie zaleceń dietetycznych w formie pisemnej (w ciągu maksymalnie 5 dni roboczych za dodatkową opłatą, szczegóły w cenniku)

    Wizyta kolejna (gdy na pierwszej wizycie skierowano na badania)

    1. Analiza wyników badań
    2. Analiza składu ciała
    3. Omówienie zaleceń żywieniowych
    4. Opcjonalne opracowanie zaleceń dietetycznych w formie pisemnej (w ciągu maksymalnie 5 dni roboczych za dodatkową opłatą, szczegóły w cenniku)

    Kolejne wizyty kontrolne w zależności od problemu mogą występować co 1-6 miesięcy.

    Wykrywanie nietolerancji pokarmowej

    Przeprowadzenie czułych testów na nietolerancję pokarmową pozwala ustalić, jakie składniki spożywanych pokarmów wywołują niepożądane skutki.

    Dieta a stan zdrowia

    Związek diety z kondycją zdrowotną oraz całościowym samopoczuciem jest bardziej ścisły, niż może się to wydawać.

    Wspomaganie dietą leczenia chorób

    Podstawą wspomagania leczenie większości chorób - przewlekłych bądź czasowych - jest ustalenie odpowiedniego żywienia.

    Dietetyk IBS Poznań - DIETETYK-MED - zapoznaj się z ofertą