W DNIACH 27.04-06.05 GABINET BĘDZIE NIECZYNNY. ZAPRASZAMY  W TYM CZASIE DO ZAPISÓW : TEL. 537 712 370

Zapisy telefoniczne obsługuje telerejestracja ZNANYLEKARZ.PL

Czy można pozbyć się alergii?


Alergia (uczulenie) to nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego kontakt z obcymi substancjami, zwanymi alergenami. Reakcja ta związana jest z powstaniem swoistych przeciwciał klasy E (IgE), które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia substancji stanu zapalnego (np. histaminy). Czynnik środowiskowy wywołujący alergię sam w sobie zazwyczaj nie jest dla organizmu zagrożeniem. Alergia może objawiać się łagodnie, jak w przypadku kataru czy łzawienia, aż po zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. U dorosłych 98% wszelkich alergii to alergie wziewne, 2% to alergie pokarmowe (najczęściej na orzeszki ziemne, owoce morza, jajka i mleko krowie, najprawdopodobniej o podłożu genetycznym).

Z badań wynika, iż: blisko 50% Polaków ma dodatni wynik alergicznych testów skórnych na powszechnie występujące alergeny (głównie na roztocza, trawy, brzozę), występowanie objawów alergicznych jest częstsze w rejonach miejskich w porównaniu z wiejskimi, choroby alergiczne są zasadniczo niedorozpoznane (np. tylko 30% pacjentów z astmą miało poprawną diagnozę).

Przyczyny alergii to zanieczyszczenie (chemikaliami, pestycydamiy, metali ciężkimi) i jednocześnie nadmierna higienizacja środowiska (nadużywanie środków czystości), sztuczne dodatki do żywności, zespół nieszczelnego jelita i niedobory mikroskładników odżywczych (zubożała żywność). 
Alergia to zatem zaburzenie układu immunologicznego wywołane najczęściej przez czynniki środowiskowe (dot. zwłaszcza alergii wziewnych).

Dieta w alergii powinna być jak najbardziej organiczna, dobrana indywidualnie, gdyż między alergenami wziewnymi mogą zachodzić reakcje krzyżowe z alergenami pokarmowymi np. alergia na pyłki traw może się nasilać przy spożywaniu pszenicy lub melona, a alergia na pyłki brzozy może się nasilić przy spożywaniu surowych jabłek czy marchwi. Mowa tutaj o alergiach krzyżowych. Wiadomo, że białka obecne w pyłkach roślin bywają identyczne lub bardzo podobne pod względem budowy chemicznej do niektórych alergenów pokarmowych. Myli to nasz układ odpornościowy, który atakuje wszystkie zbliżone budową do siebie białka, czego skutkiem jest współwystępowanie objawów alergii u osób wykazujących jednoczasową nadwrażliwość na alergeny pokarmowe, wziewne i kontaktowe. Aż 30 proc. chorych na alergię wziewną jest uczulonych również na niektóre pokarmy. W okresie pylenia alergenu, na który jesteśmy szczególnie wrażliwi warto wykluczyć pokarmy reagujące krzyżowo.


Klasyczne alergiczne reakcje krzyżowe dotyczą zwykle chorych z objawami alergicznego nieżytu nosa i astmy oskrzelowej z tego też powodu nie można zastosować uniwersalnej diety dobrej dla każdego gdyż każdy alergik może mieć problem z innymi produktami spożywczymi. Niemniej przy wszelkiego rodzaju alergiach wziewnych dobre efekty przynosi dieta bezcukrowa, bezpszeniczna, bezmleczna i bez wieprzowiny. Stosujemy natomiast dietę opartą głównie na organicznych, nieprzetworzonych produktach (np. dobrze tolerowanych warzywach i owocach, tłustych rybach ze sprawdzonych źródeł). Koniecznie unikajmy żywności ze sztucznymi barwnikami i konserwantami. Istotne znaczenia ma również eliminacja metali ciężkich z organizmu, pestycydów czy usunięcie z domu silnych środków czyszczących (np. proszków do prania, środków do czyszczenia mebli, dywanów, odświeżaczy powietrza itp.).

Najczęstsze niedobory mikroskładników odżywczych u alergików dotyczą witaminy C, cynku, wapnia, witaminy D, rutyny, kwasów tłuszczowych omega-3, alkilogliceroli czy skwalenu. Przy odpowiednio dobranej, indywidualnej suplementacji i diecie można znacząco złagodzić lub wręcz całkowicie pozbyć się objawów alergii wziewnej. Z ziół pomocne mogą być: rumianek (usuwa nadmiar histaminy) czy kapsułkowana pokrzywa lub olej z czarnuszki siewnej, które to w badaniach uzyskały podobne rezultaty w zwalczaniu alergii jak leki.

ZAPRASZAMY DO GABINETU  NA BADANIE ZAWARTOŚCI MIKROSKŁADNIKÓW, PESTYCYDÓW I METALI CIĘŻKICH W ORGANIZMIE oraz dobór odpowiedniej diety i suplementacji. Więcej o badaniu TUTAJ

Pin It