Zapraszamy do nowego gabinetu na ul. Promienistej 6 (Gabinety Specjalistyczne Agvita)

WTORKI I CZWARTKI: KONSULTACJE W GABINECIE; PONIEDZIAŁKI I ŚRODY: KONSULTACJE TELEFONICZNE

Dieta i suplementacja a odchudzanie

Przyczyny otyłości mogą być związane nie tylko z dietą, ale także z różnymi schorzeniami. Dla przypomnienia były to: zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność tarczycy), oporność na działanie insuliny (tzw. insulinooporność), nieprawidłowy skład mikroflory jelitowej, uszkodzenia ośrodka głodu i sytości w mózgu czy rzadkie choroby genetyczne. Jednak najczęściej dieta i aktywność fizyczna ma tu kluczowe znaczenie.
Otyłość, zwłaszcza typu brzusznego, może prowadzić do: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, kamicy pęcherzyka żółciowego, zwyrodnień w układzie kostno-stawowym i niektórych nowotworów.

Każdy nadprogramowy kilogram tkanki tłuszczowej to około 7000 kcal.

Jaka powinna być dieta?

Dieta powinna być skomponowana indywidualnie w zależności od naszej masy ciał, wieku, płci (można wykonać w gabinetach dietetycznych analizę składu ciała), aktywności fizycznej, towarzyszących chorób, tego co lubimy i nie lubimy. Istnieją pewne zasady, które będą pomocne dla każdego.

1. Z regularnymi posiłkami

Najczęstszym błędem osób, które usilnie próbują schudnąć jest całodziennie głodzenie się lub zupełnie odwrotne działanie, czyli jedzenie co chwilę czegoś drobnego bez żadnych wyraźnych przerw. Przerwa pomiędzy posiłkami powinien wynosić ok. 4 godzin. Wcześniejsze spożycie posiłku może powodować, że poziom insuliny nie spadnie do poziomu spoczynkowego. Insulina jest hormonem, który wszystko pakuje do komórek, a więc upycha kwasy tłuszczowe i cukier do komórek, w tym do komórek tłuszczowych. Aby komórki zaczęły czerpać tłuszcz jako materiał energetyczny musi dojść do lekkiego odczucia głodu.

2. Niepobudzająca wydzielania insuliny

Co zrobić aby nie pobudzać insuliny? Po pierwsze stosujemy przerwę między posiłkami. Po drugie ograniczamy węglowodany, jednak nie rezygnujemy z nich całkowicie, nie pijemy soków owocowych ani słodzonych napojów, nie dogryzamy między posiłkami, ograniczamy także owoce (w insulinoopoorności prawie całkowicie rezygnujemy z owoców). Do każdego posiłku dodajemy trochę dobrego tłuszczu (np. oliwy z oliwek), aby spowolnić wchłanianie cukru a tym samym powodować mniejsze i wolniejsze wyrzuty insuliny. Tłuszcz także daje uczucie sytości na bardzo długo, więc nie jesteśmy co chwilę głodni. 

Dieta taka oznacza też niespożywanie pszenicy i mleka.

Pszenica ma wysoki indeks glikemiczny (spowodowany węglowodanem o nazwie amylopektyna A), co oznacza, że powoduje bardzo szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a więc również duży i nagły wyrzut insuliny. Jest to niekorzystne zjawisko, gdyż sprzyja wystąpieniu cukrzycy typu drugiego i insulinooporności. Na domiar złego, powoduje także otyłość brzuszną (tłuszcz między narządami wewnętrznymi), mówi się wręcz o tzw. „brzuchu pszenicznym”. Przez wysoki indeks glikemicznym pszenica nie daje długotrwałego uczucia sytości, przyczyniając się do gwałtownych napadów głodu – a więc za dwie godziny od jej spożycia znów szukamy czegoś do przegryzienia.

Białko mleczne – kazeina – zwłaszcza z mleka krowiego niekorzystnie wpływa na szczelność jelit. Składnikiem nabiału szkodzącym jelitom jest kazeina A1. Ponadto produkty mleczne (np. żółty ser), mogą podnosić poziom insuliny mimo, że nie zawierają cukru, a to z powodu obecnych w nich hormonalnych czynników wzrostowych (insulinopodobne czynniki wzrostu.)

3. Bogata w kiszonki

Szczególnie korzystnie na regeneracje błony jelita działają kiszonki (ogórki, kapusta, sok z kapusty) oraz naturalne związki, na których wzrastają dobroczynne bakterie jelitowe (np. cebula, czosnek, pomarańcza, banany). Dobre bakterie w jelicie pomagają schudnąć. Jeśli mamy nieprawidłowy skład flory bakteryjnej może to oznaczać, że dziennie przyswajamy naprogramowo ok. 300 kcal.

4. Bogata w składniki odżywcze: białka, tłuszcze witaminy i minerały

Wiadomo, że witaminom i minerałom pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie naszym organizmom. Warzywa są tu szczególnie polecane, ale owoce niekoniecznie z uwagi na sprą zawartość cukrów i zdolność do podnoszenie poziomu insuliny we krwi.
Nie zapominajmy o prawidłowej (ale nie nadmiernej) podaży białka, tłuszczy, witamin i minerałów – wszelkie te substancje są potrzebne do budowy tkanek, hormonów, enzymów czyli wszystkich składników organizmu. Dieta ma zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, nerwowego jak i zapobiegać utracie masy mięśniowej.

5. Bez przetworzonej żywności
Unikajmy wszelkiej żywności, która zawiera w swym składzie wszelkie związki syntetyczne: glutaminian sodu, azotyny, fosforany, utwardzone tłuszcze roślinne (trans) i inne E –numery. Np. azotyny dodawane do wędlin lub utwardzone tłuszcze roślinne dodawane do zup i sosów w proszku lub tanich wyrobów czekoladowych mogą być rakotwórcze.

Jakie zastosować suplementy?

1. Koncentrat chlorofilu: ma działanie oczyszczające (z metali ciężkich, pestycydów), pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Gdy nie mamy zachowanej tej równowagi spalanie tkani tłuszczowej jest bardzo spowolnione, zatem stosowanie tego suplementu jest najbardziej zasadne. 1 łyżka koncentratu chlorofilu to odpowiednik 1 kg ciemnozielonych organicznych warzyw.

2. Probiotyki: pomagają odbudowywaniu prawidłowej flory bakteryjnej, zachowaniu szczelności jelit, prawidłowym trawieniu i przyswajaniu witamin i minerałów. Oczywiście probiotykoterapię, można dobierać indywidualnie na podstawie wyników badań kału. Więcej na ten temat TUTAJ

3. Pomocniczo można także stosować ekstrakt z guarany i argininy lub ekstrakty z zielonej herbaty czy zieloną niepaloną kawę: zawierają kwas cholorogenowy i kofeinę, które zwiększają spalanie tłuszczu i poprawiają wydolność fizyczna.

Pakiet na odchudzanie

Czy aktywność fizyczna jest niezbędna?

Aktywność fizyczna jest bardzo pomocna, jednakże stanowi 20—30% sukcesu. Podstawą jest zawsze dieta i stosowanie przynajmniej na początkowym etapie naturalnych „wspomagaczy”. Można też je wdrożyć na etapie, gdy okaże się, że sama dieta jest niewystarczająca.
Aktywność fizyczna na pewno pozwoli nam zachować prawidłową masę mięśniową i poprawić wydolność – a dla zdrowia i urody ma to niebagatelne znaczenie.

Tkanka tłuszczowa zostaje zużywana po ok. 2 – 3 tygodniach stosowania prawidłowo zbilansowanej diety odchudzającej. Dlatego należy uzbroić się w cierpliwość. W zależności od tego jaki nadmiar tkanki tłuszczowej odchudzanie może trwać od kilku tygodni to kilku lub nawet kilkunastu miesięcy

Co robić gdy wszystko zawodzi?

Czasami zdarza się tak, że mimo wykluczenia różnych schorzeń (np. insulinooporności) i zastosowanej diety, niektóre osoby nie mogą schudnąć. Ratunkiem dla takich osób może być wykonanie badania na nadwrażliwość pokarmową. Jeśli okaże się, że takie nadwrażliwości posiadamy, oznaczać to może, że mamy nieszczelne jelito i niektóre pokarmy mogą nasilać san zapalny w organizmie i uniemożliwiać schudnięcie.

Niealergiczna nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna potocznie zwana nietolerancją (alergia typu III IgE-niezależna) to niepożądana reakcja organizmu na składniki zawarte w żywności z udziałem układu immunologicznego czasami pozornie nie dająca żadnych objawów. Szacuje się, że może występować u ok. 45% populacji.

Wdrożona czasowo na podstawie badania dieta rotacyjno-eliminacyjna wpływa korzystnie nie tylko na redukcję miana przeciwciał w surowicy, lecz także na zmniejszenie masy ciała. Więcej na ten temat TUTAJ

Pin It