PORADY

Dieta a nietolerancja histaminy

Histamina to organiczny związek chemiczny, hormon tkankowy, który występuje naturalnie w organizmie ludzkim, pełni funkcję mediatora procesów zapalnych, mediatora odczynu alergicznego, neuroprzekaźnika oraz pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Obecność histaminy w organizmie jest zatem naturalna i potrzebna. Problem występuję wówczas, gdy w organizmie zakumuluje się nadmiar tego związku.

Dieta a przewlekłe zapalenie prostaty

Zapalenie prostaty, czyli gruczołu krokowego, to jedna z najczęstszych męskich chorób zapalnych. Szacuje się, że może wystąpić u nawet 50% mężczyzn w jakimś okresie ich życia. Przewlekłe zapalenie gruczołu krokowego jest chorobą nawracającą, która może utrzymywać się od kilkunastu miesięcy do wielu lat.

Dieta a migrena

Migrena jest schorzeniem  przewlekłym, charakteryzującym się obecnością napadowych, mocnych bólów głowy, którym asystują też inne objawy. Ta bardzo powszechna dolegliwość neurologiczna, występuje przede wszystkim u kobiet. Dowiedz się jakich produktów spożywczych unikać by nie zwiększać prawdopodobieństwa wystąpienia lub nasilenie już istniejącego bólu.

Depresja a dieta

Zespoły depresyjne objawiają się obniżeniem nastroju, niezdolnością do przeżywania przyjemności, spowolnieniem psychoruchowym czy zaburzeniem rytmu dobowego. W Polsce stany depresyjne nasilają się u osób predysponowanych szczególnie w okresie jesienno-zimowym.  Dieta, właściwa suplementacja oraz aktywność fizyczna mogą być wartościowym elementem skojarzonego leczenia depresji.

Dieta a reumatoidalne zapalenie stawów RZS

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS, gościec) jest przewlekłą chorobą zapalną, w której układ odpornościowy atakuje stawy. Najbardziej charakterystycznym objawem tej choroby jest ból, sztywność oraz obrzęk stawów rąk i stóp, ale zapalenie może dotyczyć także innych stawów.

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto

Choroba Hashimoto to tzw. autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W chorobach autoimmunologicznyc układ odpornościowy atakuje własne tkanki. W przypadku Hashimoto zaatakowane zostają komórki tarczycy, co może doprowadzić do niedoczynności tego narządu.

Dieta a trądzik

Trądzik to choroba skóry, która dotyka nie tylko nastolatków, ale i dorosłych. Trądzik ma zwykle podłoże dziedziczne – u osób podatnych na zachorowanie gruczoły łojowe produkują więcej sebum a skóra nadmiernie rogowacieje. Złuszczony naskórek blokuje wtedy ujścia gruczołów łojowych, tworząc zaskórniki. Stają się one podłożem dla rozwoju bakterii znajdujących się w mieszkach włosowych.

Azotyny i azotany w produktach spożywczych

Azotyny i azotany to środki konserwujące, które znaleźć można w wielu produktach spożywczych. Obecne w diecie niewielkiej ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, gdy jednak jest ich zbyt dużo, mogą poważnie nam zaszkodzić.

Dieta i zioła a dobry sen

Twój sojusznik w walce z bezsennością tryptofan: to jeden z aminokwasów (czyli budulców białka) korzystnie wpływający na układ nerwowy. Pobudza produkcję serotoniny i melatoniny – hormonów, od których zależy dobry sen. Serotonina działa odprężająco, melatonina zaś reguluje dobowy cykl snu i czuwania. Tryptofan musi być dostarczony wraz z żywnością.

Dieta i suplementacja a nadwrażliwość na salicylany

Nieprawidłowa odpowiedź organizmu na spożywany pokarm i/lub leki są zwiększającym się problemem epidemiologicznym. Nietolerancja kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) związana jest ze spożyciem żywności lub leków zawierającej kwas salicylowy. Osoby dotknięte taką nadwrażliwością zmuszone są do stosowania diety eliminacyjnej z ograniczeniem spożycia tego związku.

Czy można pozbyć się alergii?

Alergia to zaburzenie układu immunologicznego wywołane najczęściej przez czynniki środowiskowe. Dieta w alergii powinna być jak najbardziej organiczna, dobrana indywidualnie, gdyż między alergenami wziewnymi mogą zachodzić reakcje krzyżowe. Przy odpowiednio dobranej, indywidualnej suplementacji i diecie można znacząco złagodzić lub wręcz całkowicie pozbyć się objawów alergii wziewnej.