O MNIE

Dietetyka to niezwykle dynamicznie rozwijająca się dziedzina, która wyspe­cjali­zo­wała się w kierunku racjonalnego żywienia zarówno człowieka zdrowego, jak i chorego. Łączy wiedzę z takich dziedzin jak: biochemia, fizjologia, psychologia, technologia żywności oraz techniki przygotowywania pokarmów. Dzięki badaniom naukowym przeprowadzanym z zakresu dietetyki oraz medycynie opartej na dowodach z wieloletniej praktyki, coraz częściej można wskazywać zagrożenia płynące zarówno z niewłaściwego odżywiania, jak i określać konkretne zalecenia oraz diety w stanach chorobowych.

Dietetyka jest dla mnie pasją, dlatego zdecydowałam się założyć nowoczesną poradnię dietetyczną DIETETYK-MED, mieszczącą się w Poznaniu. W swej pracy wykorzystuję nie tylko nowoczesne urządzenia diagnostyczne (analizatory ciała, badanie zawartości witamin i minerałów, testy mikroflory jelitowej i nadwrażliwości pokarmowych), ale również jako dyplomowany fitoterapeuta proponuję zastosowanie odpowiednich ziół o udowodnionym działaniu jako wspomaganie leczenia chorób.

Jestem redaktorem czasopisma Harmonia. Twoje zdrowie, Twoja odpowiedzialność - znajdziesz tam moje artykuły na temat żywienia i chorób.

Dr Malwina Taborowska (dr n. o zdrowiu, dietetyk oraz fitoterapeuta).

Malwina Taborowska - ZnanyLekarz.pl

Specjalizuję się w dietoterapii następujących schorzeń:

  1. dysbiozy jelitowe
  2. nadwrażliwości pokarmowe (alergie)
  3. choroby autoimmunologiczne
  4. otyłość i jej powikłania
  5. choroby nowotworowe
  6. zespół jelita drażliwego
  7. cukrzyca typu 2
  8. miażdżyca / choroba wieńcowa
  9. choroba refluksowa / choroba wrzodowa żołądka
  10. choroby tarczycy

Wykształcenie

Na Poznańskim Uniwersytecie Medycznym obroniłam pracę doktorską i uzyskałam stopień doktora z zakresu nauk o zdrowiu. Na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym ukończyłam studium dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych. Na Poznańskim Uniwersytecie Medycznym ukończyłam również studium z ziołolecznictwa (fitoterapii). Jestem także absolwentką Poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego na kierunku biologia stosowana oraz Łódzkiej Akademii Dietetyki.

 

Dyplomy i certyfikaty

Doktorat z nauk o zdrowiu Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych ZiołolecznictwoDietetykaBiologia Metodologia badań naukowych Dietetyka kliniczna Dietetyka w onkologii Medycyna komórkowaPrzepuszczalne jelita Nowatorskie metody leczenia Psychodietetyka Promocja zdrowia Immunodiagnostyka nietolerancji pokarmowych Gerontologia Edukator w cukrzycy Żywienie w ciąży Żywienie osób starszych Dietetyk zaawansowany Dietetyk podstawowy
 
Dietoterapia chorób autoimmunologicznych Nietolerancje pokarmowe DietetykaForum FoodForum

 

Wykorzystując wiedzę oraz zdobyte doświadczenie, pomagam innym w racjonalny oraz zdrowy sposób pozbyć się nadprogramowych kilogramów, a także na stałe zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Staram się uświadamiać wszystkim pacjentom, że właściwie zbilansowana dieta jest w stanie poprawić zdrowie oraz samopoczucie. Nieustannie podnoszę swoje kwalifikacje, regularnie uczęszczając na liczne kursy, szkolenia oraz konferencje. Pozostaję do dyspozycji pacjentów nie tylko na konsultacjach odbywających się w gabinecie, ale oferuję również stałą opiekę on-line bądź telefoniczną.

Jako profesjonalny i dobry dietetyk w Poznaniu, dokładam wszelkich starań, by wszystkie oferowane usługi były świadczone na najwyższym poziomie. Poza poszerzaniem umiejętności oraz wiedzy, stawiam na najnowsze metody i rewolucyjne osiągnięcia z zakresu dietetyki, proponując pacjentom badania z użyciem wysokiej klasy sprzętu medycznego, takiego jak InBody Biospace, US BioTek, Camridge Diagnostics.

W gabinecie DIETETYK-MED usytuowanym na terenie miasta Poznań, zajmuję się między innymi układaniem zbilansowanych programów żywieniowych, których celem jest nie tylko wysmuklanie sylwetki, ale także wspomaganie farmakoterapii przy współistniejących schorzeniach (nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, zaburzenia pracy wątroby). Moją domeną, jako nieustannie kształcącego się dietetyka, jest również profilaktyka i dietoterapia chorób cywilizacyjnych.

Najbardziej cenię sobie bezpośredni kontakt z pacjentem, w trakcie którego mogę osobiście poznać jego preferencje żywieniowe, potrzeby oraz problemy. Moim zadaniem, osoby pracującej jako dobry dietetyk w Poznaniu, jest nie tylko układanie odpowiednich jadłospisów, ale również nieustanne wspieranie oraz motywowanie pacjentów.